Naturopatija Amrit

Tehnike

Tehnike

V odpravljanju vaših težav uporabljam naslednje tehnike:

AVRIKOLOTERAPIJA (ušesna terapija)

S stimulacijo energetskih točk na uhlju sprožimo procese samozdravljenja in učinkovito pripomoremo k ravnovesju in regeneraciji celotnega telesa.

Na uhlju si lahko zamislimo sliko, ki predstavlja plod v maternici. Glavo ima na spodnjem delu uhlja, na območju mečic, okončine pa na vrhu hrustanca.

Uhelj je namreč globoko prepreden z živci in ima številne povezave s centralnim živčevjem. Tehnika je osnovana na tradicionalni kitajski medicini in na temeljih, ki jih je leta 1950 postavil dr. Paul Nogier.

FITOTERAPIJA

Fitoterapija (zeliščni pripravki) je del naturopatije in dobesedno pomeni zdravljenje z rastlinami. Predstavlja najstarejšo obliko medicine.

Z zeliščnimi pripravki je mogoče lajšati številne bolezni. To je terapevtska praksa, ki jo priznava Svetovna zdravstvena organizacija. Fitoterapija uporablja učinkovino rastline, to je posebna molekula z zdravilnimi lastnostmi.

Višja ko je koncentracija aktivne sestavine, večja je terapevtska učinkovitost. Fitoterapija se pri tem konceptualno približuje alopatski medicini, katere zdravila v zgodovini izvirajo prav iz zelišč. Je nepogrešljiv pripomoček vsakega naturopata.

FLORITERAPIJA (Bachove cvetne esence)

»To, kar gledaš, to postajaš.« Oči so zemljevid telesa, ne samo okno duše. Drug drugemu se zazrite v oči, naj vam letijo iskrice, naj vas spreletava srh, občutite ljubezen ali žalost, popeljite se skozi vsa čustva, to je najboljša terapija. Oči povedo več kot usta, pustijo vas tudi brez besed.

Oči so ogledalo duše in govorijo o psihofizičnem in fizičnem stanju telesa. O tem so marsikaj vedeli že stari Egipčani in tradicionalna kitajska medicina, v Svetem pismu pa je tudi sveti Luka pisal je o pomenu očesa. Leonardo da Vinci je rekel: Poglej oko, kako popolno je in kako se v njem zrcali celo telo.

Naše oko je sestavljeno iz belega dela, beločnice, kroga, ki daje barvo (zelena, rjava, modra …), to je iris, in zenice, to je prostor brez prostora, ki je povezan s kozmično energijo, in tu govori duša. Takrat ugotoviš, ali ti oseba, ki je pred teboj, laže, verjame, ne verjame, je trmasta, lena, prestrašena, občutljiva, razdražljiva. Oko pove vse. Oko oziroma zenica je prepletena z živčevjem in to živčevje je povezano s fetusom. Ko se ta razvija, se razvija tudi živčni sistem in vsi organi so narejeni iz istega epitela, kot je oko. Zato se lahko zrcali in prenaša energija in tudi deficiti v našem telesu se vidijo.

Oko veliko govori, samo pravilno je treba razbrati. Iridolog oz. naturopat z naturopatskimi tehnikami pomaga razbrati težave osebe in uravnati energijo. Iridologija ne sme postati diagnostična metoda, ker kot taka tudi ni nastala. Zdravnik ti lahko pove, da imaš srčne težave, hipotirozo itd., vendar to ni iridologija, v naturopatiji bi izgubila vrednostni pomen. Iridologija pove:

·        koliko vitalne energije ima oseba,
·        kako zdrava je,
·        koliko absorpcije se izvaja v telesu (tri četrt znakov govori o tem),
·        o predispozicijah,
·        o značaju (tečen, ljubosumen ali prestrašen),
·        kaj se ti je zgodilo in kar se ti morda bo.

Isto oko lahko gledaš celo večnost. Energija je zelo močna.
Holistična iridologija pove stanje energetskega telesa, je delovna diagnoza tega, kateri organ je v disfunkciji.

Emocionalna iridologija pa je tisti delikatni del, ki ga oseba pove ali ne pove (če je npr. oseba ljubosumna, se ji zameša Bachove cvetne esence).
Naturopat mora spoštovati zakone narave. Oko se vsak dan spreminja in vsak dan bo telo povedalo drugačno zgodbo, kaj se bo emocionalno dogajalo.

Vitalna energija je naš genski zapis (kar nam je dala mati narava). Tudi če smo utrujeni, nam je mati narava lahko dala veliko energije, naše telo je odzivno in sposobno hitro odreagirati na viruse in bakterije. Iridologija je pomembna tako za preventivo kot za kurativo.

Iridologija je strokovna znanost, ki naturopatu pomaga razbrati človeka brez dragih laboratorijskih preiskav.

IRIDOLOGIJA HOLISTIČNA IN EMOCIONALNA

(pregled očesa pod 20-30 kratno povečavo iridoskopa)​

”To kar gledaš, to postajaš” oči so mapa do našega telesa, ne samo okno duše. Drug drugemu se zazrite v oči, naj vam letijo iskrice, naj vas preletava srh, občutite ljubezen ali žalost, popeljite se skozi vse emocije, to je najboljša terapija. Oči povedo več kot usta, pustijo vas tudi brez besed.

Oči so ogledalo duše. Govorijo o psihofizičnem in fizičnem stanju telesa. Stari Egipčani, TKM, sv.pismo zapisi od Sv.Luka-pisal je o pomenu očesa.

Leonardo da Vinci je rekel:
Poglej oko kako perfektno je grajeno in kako se celo telo zrcali v njem.
Naše oko je sestavljeno iz belega dela- to je beločnica, okrogel del, ki daje barvo zelena, rjava, modra… to je iris in zenica, kugla-luknja to je prostor brez prostora, ki je povezan  s kozmično energijo in tu govori duša. Takrat ugotoviš, če ti oseba, ki je pred teboj laže, verjame, ne verjame, je trmasta, lena, prestrašena, občutljiva, razdražljiva, oko ti pove vse. Oko oz. zenica je prekrvavljena z živčevjem in to živčevje je povezano s fetusom. Ko se ta razvija, se razvija tudi živčni sistem in vsi organi so narejeni iz istega epitela kot je oko. Zato se lahko zrcali in prenaša energija in tudi deficiti se vidijo v našem telesu.
Oko veliko govori, samo pravilno je treba razbrati. Iridolog oz. naturopat z naturopatskimi tehnikami pomaga razbrati težave osebe in posledično energijo z naturopatskimi tehnikami uravnati. Iridologija ne sme postati diagnoza oz. diagnostična metoda, ker kot taka tudi ni nastala. Zdravnik, ti lahko reče, da imaš srčne težave, hipotiroza itd, to pa ni iridologija, v naturopatiji bi izgubila svoj vrednosti pomen. Iridologija pove:

·        koliko vitalne energije ima oseba
·        koliko je oseba zdrava
·        koliko absorbcije se izvaja v telesu (tričetrt tega govori)
·        o predispozicijah
·        o karakterju, tečen ljubosumen ali prestrašen
·        kaj se ti je zgodilo in kar se ti bo zgodilo


Oko je tisto, ki se skozi večnost ne spreminja, celo večnost gledaš lahko isto oko. Energija je zelo močna.

Holistična iridologija pove stanje energetskega telesa, je delovna diagnoza, kateri organ je v disfunkciji.

Emocionalna iridologija, je tisti delikatni del, ki ga oseba pove ali ne pove (če je npr. oseba ljubosumna se mu vmeša bachove cvetne esence).

Naturopat mora spoštovani zakone narave. Oko se spreminja vsak dan, kaj bo telo tisti dan povedalo. Vsak dan bo telo povedalo drugačno zgodbo, kaj se bo emocionalno dogajalo.

Vitalna energija je naš genski zapis (kar nam je dala mati narava). Tudi če sem utrujen, mi je mati narava lahko dala veliko energije, moje telo je odzivno in je sposobno hitro odreagirati na viruse in bakterije. Iridologija je pomembna tako za preventivo in kot kurativo.

Iridologija je strokovna znanost, ki pomaga naturopatu razbrati človeka, brez dragih laboratorijskih izvidov.

MOXA TERAPIJA

Ognjišče je bilo in je še danes osrednja točka človeške biti. Je nujen za preživetje. Človeško telo potrebuje toploto za preživetje. Dokler gori notranji ogenj, procesi normalno tečejo. Če ogenj popolnoma ugasne, ugasne tudi naše telo. Ogenj je potreben pri pripravi hrane in nas ščiti pred zunanjim mrazom, ki pri slabotnem notranjem ognju zlahka prodre v notranjost telesa. Zeliščna paličica ali moksa za odpravo hladu, vlage in toksinov iz telesa, prihaja k nam iz tradicionalne kitajske medicine.

V japonščini pomeni rastlina, ki dimi. Angleži so ji dali ime moksa, da ne bi izgovarjali to čudno ime v japonščini. V naturopatiji se uporablja moksa na delih telesa, ki jih je potrebno ogreti, razvlažiti in za tonifikacijo telesa.

Osebo, ki moksamo čuti toploto v telesu, v vseh organih, odpre se nos, sinusi, začuti se toplota v grlu in ušesu, pljučih, prodre zelo globoko. Že pred 2000 leti je Hipokrat napisal v knjigi De adfectionibus »

Če bolečina vztraja na določenem mestu in je ne moremo premagati z jemanjem zdravil, moramo mesto bolečine žgati surovim lanom«. Tudi sv. Hildegarda omenaj eno obliko moksanja v svojih zapisih.

NATUROPATSKA MASAŽA

Blagodejno vpliva na celostno telo, na vse dimenzije, duha dušo in telo. Popolna sprostitev fizičnega in umskega telesa. Terapevt s pomočjo ročnih tehnik stimulira vitalno energijo in odpravlja energetske blokade v telesu.

Pri tem ohranja ravnovesje in harmonijo celotnega telesa, stimulira akupresurne točke in meridiane, vse v smeri boljšega počutja in harmonije osebe, ki jo ima pred seboj. Med naturopatsko masažo dosežemo globoko meditativno stanje, v katerem se sprostijo napetosti, naša energija pa se obnovi in okrepi.

POLARIZIRANA SVETLOBA (Bioptron)

V svetu je 400miljonov bolanih. 60miljonov je poškodb. 250miljonov je mišično, kostno, skeletni spremembe. 100 miljonov kroničnih bolečin. 4miljonov ranjenih. 12 miljonov depresivnih. Svetloba ob 12 uri ima približno 15.000 luksov, pozimi samo 5.000 luksov in v megli 10.000 luksov. 2 meseca smo kronično brez svetlobe. Veliko je tudi mikropoškodb. Svetloba je svetovni vir energije za celice, delitev za življenje. 90% svojega časa preživimo v zaprtih prostorih, manjka nam svetloba. Samo nekje 5% smo na zunanji svetlobi. Ker nam manjka svetlobe smo obupani in pestojo nas razne bolezni. Že Hipokrat je rekel svetlobno sonce ste, spoštujte zdravilno moč narave. Včasih so se sončili v steklenih hišah.

Dr.Nils Filsen 42 let živel na Finskem konec 19. stoletja je naredil svetiko iz rdečih žarkov za tuberkulozo, ozdravil je 1000 pacientov. 1903 je dobil nobelovo nagrado.

Finsenova svetilka se je uporabljala za zdravljenje tuberkuloze, za kardio-vaskularne srčno žilne bolezni, diabetes, rak. Po 2.svetovni vojni je bil večji priliv denarja, 1976 leta prvi laser v bolnišnici in enobarvna svetloba. Bioptron je laser je registriran medicinski aparat številka 1. Naše ministrstvo je leta 2006 za bioptron dalo dovoljenje tipa IIA, kar pomeni da ga lahko uprabljajo tako ljudje, ki nimajo posebnega znanja kot strokovne osebe.

Kaj zdravimo z biprotonom:
• Revmatološke bolezni
• Poškodbe
• Rehabilitacije
• 50 različnih bolezni skeleta

LASTNOSTI:
1. LINEARNA HIPER POLARIZIRANA SVETLOBA, pospešuje celjenje ran, stopnja polarizacije
Je 95%, ne gre samo v širino ampak tudi v globino. Filter fuleren- optimalno prodiranje v tkivo in se sproži samozdravljenje. Žarki delujejo vertikalno in horizontalno.

2. POLIKROMATSKA SVETLOBA (večbarvna svetloba) peacemaker, plastika, ploščice in vijaki ki jih imamo v telesu, ni ovire za to svetlobo (ne moti delovanje)

3. NEKOHERENTNA SVETLOBA (neenakomerna svetloba) izvenfazna svetloba, valovi neusklajeno, mehka svetloba, ki ne poškoduje, je nizkoenergentna in ne poškoduje in opeče

NAČINI DELOVANJA
Človek ima 80 celic v različnih sistemih, med seboj komuicirajo med 2 sistemoma elektromagnetnim in sočno svetlobo. Brez hrane smo lahko 3 tedne, do 5 dni brez vode, več smo že dehidrirani, brez svetlobe smo lahko 5 min, brez elektromagnetizma ne zdržimo niti 1sekunde. Elektromagnetno polje vpliva na endokrini sistem človeka in na 50 osnovnih hormonov. V bistvu vse vibrira.

Deluje na:
• Živčni sistem
• Mišično skeletni
• Endokrini sistem
• Limfni sistem
• Reproduktivni sistem
• Kožni sistem
• Sistem žlez z notranjim izločanjem
• Sečila
• Prebava
• Dihala

1. Način BIOSTIMULACIJE
Je da biproton direktno vpliva na celice, mitohondrije energetske postaje, energetske transmitorje, prenašajo da prenavljajo, vpliva na presnovo, kolagen, elasten (40%). Povečujemo energestki potencial vsake celice. Zmanjšuje otekline, podpludbe in vnetja. Pomembno za zdrave (preventiva) in bolne (blažimo malokdaj deluje kot monoterapija), potrjenih za zdravljenje 50 boleznih stanj.

2. ANALGETIČNO, PROTIBOLEČINSKI, akutno bolečino pozdravimo v par dnevih, kronično bolečino nujno 3 tedne -2m-6m redne terapije odvisno od stanja

3. PROTIVNETNI, REGENERATIVNO, vidi se in potrjeno za celjenje vseh ran, vreznine, odrgnine, podpludbe, zaplate, rane, opekline 1 in 2 stopnje, venske razjede, ulkusi kože, srčno-žilne in diabetiki, preležanine. Rane so zaceljenje 70% prej, pospešeno celjenje ran in krajše celjenje. Artitisi, vnetje, bolečine, gležnji, kolki, artroza (zarjaveli sklepi), šepanje,

BIOPTRON JE BOŽJE DARILO!

PRO-BIO TERAPIJA

Po evropskih zakonih oziroma predpisih je probiotik prehransko dopolnilo. Probiotik in mlečni fermenti ne delujejo enako. Fermentirano mleko ni probiotik, ker snovi fermentirajo oz. fermentirajo mleko, in to je mlečna kislina, jogurt pa je ferment. Probiotiki iz mikroorganizmov kolonizirajo črevesje, izdelki iz mleka pa so v nas samo prehodno in jim ne uspe naseliti črevesja.

Glavne značilnosti probiotikov, ki jih je leta 2001 sprejela Svetovna zdravstvena organizacija:

·       Probiotik je skupek celic mikroorganizmov v velikih koncentracijah, ti mikroorganizmi so črevesnega izvora. Mikroorganizem je bil izoliran in je bil odvzet iz človekovega črevesja. To pomeni, da je mikroorganizem kompatibilen s človeškim črevesjem, telo ga prepozna, zato se začne množiti.

·       Probiotiki so odporni na želodčne sokove, saj morajo skozi želodec, ne da se mikroorganizmi poslabšajo. Probiotik zaužijemo oralno in pride skozi želodec v črevesje, kjer se naseli na sluznico in se namnoži. Bela barva je najpomembnejša lastnost.

·       Probiotiki niso odporni na antibiotike, celica probiotika je živa. Pomembno je, da probiotik ni bakterija, ki ima sposobnost odpornosti na antibiotike.

·       Probiotiki se borijo proti bacilom in napadajo patogene bakterije.

·       Pomembna je varnost probiotikov, saj so stoodstotno varni, ne vsebujejo nevarnih toksinov.

·       Morajo biti stabilni, ko so zaprti v kapsuli, npr. v vlagi se ne smejo spreminjati.

Bistven ključ do zdravja je v imunskem sistemu. Imunski sistem je določen genotipsko (od rojstva) in fenotipsko (življenjski stil). Znanstveno je dokazano, da je kar 60 odstotkov celic imunskega sistema v črevesju. Črevesje je evolucijsko najstarejši organ in je zelo pomemben, saj tam poteka največja absorpcija hrane. Črevesju pri dobri prebavi pomagajo probiotiki, teh pa mora biti ena milijarda, če hočemo, da so učinkoviti. Ti posredno spodbujajo imunski sistem. Velika večina imunskega sistema se namreč nahaja prav v črevesju, pa tudi 90 odstotkov bolezni nastane v črevesju zaradi absorpcije. Probiotik mora zato ustvariti trajne kolonije v našem črevesnem traktu. Po načinu odvajanja blata je mogoče določiti pravi probiotik. Naše črevesje, ki tehta približno en kilogram, sestavljajo resice; če ga raztegnemo, dobimo šest metrov tankega črevesja in meter in pol debelega, če pa raztegnemo vse te resice, dobimo približno 500 kvadratnih metrov absorpcijskih površin; za primerjavo, koža jih ima samo dva kvadratna metra. Prav zato moramo imeti pravilen ph v vsem prebavnem traktu. Tega pa vzdržujejo mikroorganizmi, ki živijo v njem in jih je veliko več kot celic našega telesa. Na sto odstotkov jih je 5 odstotkov toksičnih in se nahajajo v nosni votlini, 15 odstotkov jih je dobrih, 80 odstotkov jih je nevtralnih; med temi je tudi candida agens, ki ima funkcijo presnavljanja sladkorjev. Ko se zvečer nepravilno hranimo, ta poraste in postane patogena in nam začne povzročati težave. Od pravilnega ph je odvisno, ali imamo preveč ali premalo sluzi v telesu.

Dobre bakterije vzdržujejo zdravje, ker hranijo naše celice. Vsak del črevesja gosti in potrebuje svoje seve bakterij za pravilen imunski odziv.

Mikroorganizmi se lahko spremenijo, če je odpornost gostitelja zmanjšana. Črevesna mikrobiota ima metabolično in imunomodulacijsko delovanje, torej uravnava imunski sistem.
Metabolično delovanje:

·       proizvaja vitamine skupine B,
·       spodbuja encimsko delovanje,
·       uravnava absorpcijo hranil,
·       uravnava prepustnost črevesne sluznice.

Imunomodulacijsko delovanje:

·       povečanje populacije intraepitelijskih limfocitov,
·       povečanje serumskih imunoglobulinov IgA, IgM, IgG.

Dobre bakterije delujejo na sluznici bronhijev, črevesja in limfe. Poznamo nekatere seve, ki delujejo sistemsko na sluznici bronhijev in limfe, kot je npr. saccharomyces boulardii, zato se priporoča, da te bakterije mažemo po ustih in se jih ne pogoltne. Tako prek sapnika delujejo na sluznico pljuč, zlasti če jih mažemo po ustih zvečer, preden gremo spat. S tem bomo učinkovito okrepili določen organ in preprečili napad virusa ali bakterije.

Prva obrambna linija pred okužbami so dobre bakterije, saj zmanjšujejo vnetje v telesu, uravnavajo imunski sistem in sprožijo imunsko reakcijo na napadalce.

Zakaj je imunski sistem tako šibak? Zaradi disbioze, torej ko porastejo patogene bakterije v črevesju. Ta nastane zaradi prehranskih vzrokov, črevesnih težav ali psihičnih motenj. Zaradi disbioze smo soočeni z odlaganjem toksinov, toksično stimulacijo sluznic.

Telo nam z boleznijo vedno daje pomembno sporočilo. Ali ga slišimo? Vsak posameznik mora prevzeti odgovornost za svoje zdravje. Ta odgovornost pa se začne pri najbolj osnovnem dejanju: prehrani oz. prehranjevanju. Od telesa ne moremo pričakovati, da bo dobro delovalo in da bomo zdravi, če se prehranjujemo zgolj s predelano hrano, polno aditivov, sladkorja in ojačevalcev okusa, ter s hrano pretežno živalskega izvora, torej z mesom in mlečnimi izdelki in premalo sadja in zelenjave. Ko telesu zagotovimo optimalne razmere, v katerih lahko deluje, je močno in močan je tudi naš imunski sistem. Na močno telo se nič ne prime, niti bolezen ne. Za zdravo prehrano moramo skrbeti vsak dan, saj ko telesu zagotovimo optimalne razmere, je zdravo, pa tudi bolezni bo manj in okrevanje krajše.

Bolezni ne smemo hraniti; paziti moramo, da se ne zakisamo ali zasluzimo. Da se bo naša hrana pravilno absorbirala, moramo urediti absorpcijo. Naši organi so okrepljeni takrat, ko so sposobni razstrupiti sebe in vse telo. Krepkega telesa se nič ne oprime, šibkega pa marsikaj!

REIKI TERAPIJA V NATUROPATIJI

Reiki v naturopatiji je orodje, s katerim lahko zdravimo in ima tri posebne značilnosti v primerjavi z drugimi orodji v naturopatiji:

1. Vstopna točka, duhovni nivo, kjer energija vstopa v človeka. Zdravilne rastline vstopajo v fizično telo in Bachove cvetne esence v čustveno telo. Uporabljamo ga lahko sami na sebi.

2. Uporabljamo ga lahko za zdravljenje drugih oseb.

3. Je ojačevalec drugih naturopatskih tehnik. Če zdravljenca tretiramo z naturopatskimi terapijami, bo tehnika reikija to samo še ojačala.
Reiki v naturopatiji je energija univerzuma, je energija, ki daje energijo vsem živim bitjem. Reiki energijo lahko dovajamo tudi naturopatskim preparatom, zdravilnim rastlinam. Je orodje, s pomočjo katerega sami vibriramo na višjem nivoju in potem ta nivo povečamo še drugim preparatom in rastlinam.

Sama sem reiki iniciacijo, klic energije reikija, prejela v letu 2018 od reiki mojstra iz Španije Alfreda Abascala Albernaza, magistra naturopatije in člana pedagoškega zbora pri naturopatskem združenju Fenaco. Z reikijem se ukvarja že 25 let.

»Ljubezen je čudovita,
če lahko v trenutku, ko se pojavi in se ti nasmehne,
v svojem srcu objameš celotno stvarstvo,
počasi te poboža
in zašepeta tvoje ime,
takrat si na poti Aikija.«
(Alfredo Abascal Albernaz)

Načela reikija in vabilo, da živimo v skladu z možnostmi, ki nam jih življenje ponuja:

1. Samo danes ne skrbi.
2. Samo danes se ne jezi.
3. Spoštuj starše, učitelje in starejše.
4. Živi pošteno.
5. Bodi hvaležen za vse, kar prinaša življenje.

STIMULIRANJE AKUPRESURNIH TOČK

Akupresura je starodavna umetnost zdravljenja iz Azije, pri kateri s prsti pritiskamo na določene točke na telesu, kar stimulirala naše samozdravilne sposobnosti.

To je umetnost zdravljenja, kjer na določene točke na telesu pritiskamo s prsti, pestjo, telesom, kar olajša predvsem težave, povezane z določenim organom, omili bolečine, okrepi imunski sistem ter lajša stres in sproži procese samozdravljenja.

TERAPIJA S HRANO

Vsi deli našega telesa govorijo svojo zgodbo, tako uho kot oko, tako stopalo kot roke, vsi prsti na rokah in noga, tudi telo in obraz sta naš zemljevid, ki govorita svojo zgodbo. Med vsemi naturopatskimi tehnikami je najmočnejša in daleč najbolj učinkovita terapija hrane, je preprosta, vsakodnevna, vendar se je posamezniki premalo zavedajo in ji posvečajo premalo pozornosti in spoštovanja, premalo je vrednotena.

Imamo veliko motečih dejavnikov, ki nam onemogočajo, da danes v tem tempu pridemo do sebe, zato si težko prisluhnemo. Kaos je zunaj nas, v nas, polni smo toksinov, zato si težko prisluhnemo.

Čar naturopatije je, da išče vzrok vsakega bolezenskega stanja, ali je fizičen ali psihičen, lahko sovpadata. Lahko imamo več različnih težav, težavic, izzivov, vendar je vzrok samo eden. Imamo pet glavnih organov:
JETRA, SRCE, VRANICA, PLJUČA in LEDVICA. Ti organi ali eden od njih je krivec za večino težavic/izzivov, ki jih v telesu občutimo. Imamo veliko težavic/izzivov, kot sama rada rečem, kjer uradna medicina ne postavi diagnoz, vendar pa obstajajo: nas boli križ, solzijo se oči, bolečine v sklepih, utrujenost, slabo spimo, zabuhle oči, udrti podočnjaki

TKIVNE SOLI

Človeško telo sestavlja 12 osnovnih soli. Primer: kosti vsebujejo kalcij, kri vsebuje železo, slina natrijev klorid, hrustanec pa silicijev dioksid. Ko se razmerje med solmi poruši ali se nivo določene snovi zmanjša, pride do bolezni. V tem primeru si pomagamo z vnosom tkivnih soli. Njihova posebnost je, da ne nadomestijo pomanjkanja minerala, ampak ponudijo telesu »informacijo«, da lahko uporabi vse minerale, ki so v telesu že prisotni, in vsrka minerale, ki jih pridobimo s hrano. Ravno zato so razredčene. Tkivne soli so primerne za vse, od nosečnic, otrok, do starejših in celo živali in nimajo stranskih učinkov.

Biokemija se od tradicionalnih metod zdravljenja razlikuje po tem, da za zdravilna sredstva uporablja anorganske minerale, tkivne soli, ki so bistvene za življenje in zdravje. Za vsakim simptomom se skriva pomanjkanje ene ali več tkivnih soli. Oče celične patologije Rudolf Virchow je že pred več kot stoletjem osnoval temeljno načelo biokemije. Anorganske snovi (minerali) so bistvene za življenje, saj skupaj z organskimi snovmi tvorijo celice, iz katerih je sestavljeno telo. Sestava in vitalna kapaciteta organov sta pogojeni s prisotnostjo stalnih količin anorganskih snovi, ki so nepogrešljive za njuno sestavo.

To prepričanje potrjuje, da nedavno ugotovljena pomembnost o povezanosti, ki obstaja med temi minerali in različnimi deli telesa, v kmetijstvu in medicini odpira nova obzorja. Dejstva nesporno dokazujejo, da minerali, ki ostanejo v pepelu po »kalcinaciji«, aktivno sodelujejo pri strukturi tkiv, tako kot snovi, ki izhlapijo med kalcinacijo: »Ni kosti brez kalcija, krvi brez železa, hrustanca brez silicijevega dioksida in sline brez natrijevega klorida.« Bolezen nastane zaradi organskega primanjkljaja določenih mineralov, zato lahko sklepamo, da s ponovno vzpostavitvijo ravnovesja mineralov vzpostavimo ravnovesje v delovanju in pripomoremo k ozdravitvi. S tega vidika je »bolezen« motnja telesnega ritma, ki se vmeša v presnovo in transport ključnih elementov, bistvenih za varovanje in ohranjanje živih tkiv. Če celice ne prejmejo hrane in ne izločijo strupenih odpadkov, je slabo zdravstveno stanje neizogibno.
Dr. Schüssler je svojo terapevtsko metodo upravičeno poimenoval biokemija, saj uporablja izključno mineralne soli, katerih prisotnost v določenih razmerjih je bistvena za sestavo in pravilno delovanje tkiv. Tkiva zbolijo, ker celice, ki jih sestavljajo, ne vsebujejo več zahtevanih odstotkov mineralnih snovi, ki so del njihove strukture. Z vnašanjem teh biokemijskih sestavin v majhnih odmerkih lahko celice obnovijo svojo strukturo in vitalnost.

TERAPIJA Z VENTUZAMI

Terapija z ventuzami prihaja k nam iz tradicionalne kitajske medicine. Uporablja se že tisočletja in je metoda, s katero stimuliramo metabolizem telesa in spodbudimo pretočnost meridijanov, sprošča mišice in močno spodbudi izločanje strupov iz telesa. Izboljšata se cirkulacija krvi in oksigenacija na delih, kjer se izvaja terapija. Z njo lajšamo bolečine v sklepih, mišicah, otekanje nog in izboljšujemo delovanje krvnega in limfnega obtoka.

Terapija se izvaja tako, da se na akupresurnih točkah s plastičnimi skodelicami ustvari vakuum, ki dvigne kožo, kar poveča cirkulacijo krvi in vitalno energijo qi. Kožo in tkiva z vakuumom privzdigujemo ter iz skodelic izsesamo zrak s pomočjo pištolice, da se prilepijo. Z vakuumom poleg kože privzdignemo tudi podkožno in mišično tkivo. Skodelica se oprime površine kože, najpogosteje hrbta, vendar ta postopek ni boleč. Pri tem se lahko pojavi rahlo neprijeten občutek, ki pa s ponavljanjem terapij izzveni. Po terapiji ostane na koži, kjer je bila ventuza, hematom, ki je lahko rdeče, vijolične, roza ali črne barve. Barva hematoma je v pomoč pri postavljanju diagnoze, saj se iz nje ugotavlja stanje notranjih organov ali tkiv in poišče vzrok za nastale težave ali bolezni.

Terapevt na tak način ublaži bolečino in sprosti telo. Terapija z ventuzami spodbuja prečiščevanje krvi, izboljša krvni obtok, uravnava avtonomni živčni sistem in mehča pokrčene mišice. S pomočjo ventuz se lahko tudi masira, odlična je kot anticelulitna masaža, predvsem pa se uporablja kot protibolečinska terapija za vse vrste bolečin, tudi najbolj trdovratnih, kot so bolečine v križu, hrbtenici, kolenih, nogah, vratu idr.

Terapija z ventuzami se lahko uporablja samostojno, lahko pa je odlična dopolnilna terapija k drugim naturopatskim tehnikam.
Obstaja več različnih metod izvajanja, v svoji naturopatski praksi uporabljam spodnje navedene metode:
1. Ventuzo prisesamo na kožo in jo takoj odstranimo in nato znova prisesamo in odstranimo.
2. Ventuzo prisesamo na hrbet in z njo vlečemo gor in dol po hrbtu.
3. Ventuze prisesamo na hrbet in jih pustimo na koži za določen čas (približno 15 min).

Med prvim in drugim zdravljenjem z ventuzami mora biti vsaj sedem dni premora, saj je koža nekoliko poškodovana in je zelo šibka. Prav tako ni priporočljivo, da se takoj po tretmaju tuširamo, saj lahko pride do vnetja.
V določenih primerih ventuz ne smemo uporabljati. Previdni moramo biti pri boleznih, pri katerih lahko pride do krvavitev, pri utrujenosti, svežih zlomih, brazgotinah, malignih tumorjih, slabi prožnosti kože in krčnih žilah. Prav tako ventuz ne smemo izvajati na prazen ali prepoln želodec, ob pretirani žeji ali potenju in v vinjenem stanju. Ne sme se jih uporabljati na mestih, kjer je koža prizadeta ali ranjena, tudi ne na trebuhu in pri nosečnicah ali na občutljivih delih telesa (oči …).

MEDENA MASAŽA

(»Miele detox« – odvajanje strupov)

Je metoda, s katero se organizem uspešno čisti težkih kovin, strupov in nečistoč, ki so proizvodi in negativna posledica industrijske družbe.
Na prvi pogled se zdi podobna običajnim masažam, vendar med ni le pripomoček pri masaži, ampak je tudi medij, ki deluje večstransko in zelo kompleksno. Terapevt izmenično pritiska in popušča, valja z notranjo stranjo roke in dlanjo, s čimer se doseže sesalni efekt. Uporablja se izključno na predelu hrbta, od sedmega vretenca do najvišje točke zadnjice. Na telo se nanaša cvetlični med, ki je kompleksna mešanica biološko aktivnih sestavin, ki jih pridelajo medonosne čebele. Med v svoji popolni sestavi daje 85-odstotno sestavo krvne plazme, in ko se zaužije, je izkoriščen brez ostankov v organizmu. Ko je med dolgo nanesen na kožo, direktno prodira skozi plasti kože in vstopa v krvni obtok. Tako absorbirani med hrani periferne dele telesa, ki so prvi na udaru zamašenega (skleroza) kapilarnega krvnega obtoka. Z medeno masažo se doseže proizvodnja histamina, hormona, ki v organizmu stimulira imunski sistem, zato ni redek pojav, da ima oseba vtis, da se je njeno splošno stanje poslabšalo, kar pa mine v treh dneh. To je znak, da je organizem aktiviral lastne obrambne kapacitete in ponovno vzpostavlja obrambo proti boleznim, ki so imunski sistem držale v pat poziciji.

V katerih primerih se uporablja:
• za krepitev in vitalizacijo celotnega organizma,
• čiščenje kože,
• prekrvavljenost,
• čiščenje organizma strupov in nakopičenih škodljivih snovi,
• aktiviranje sistema samozdravljenja,
• krepitev imunskega sistema,
• sprostitev in umiritev,
• pri kardiovaskularnih motnjah,
• pri alergijskih pojavih, razen alergiji na med,
• revmatskih obolenjih,
• pri motnjah prebavnega sistema,
• glivičnih obolenjih,
• kroničnem rinitisu,
• sinusitisu,
• kronični utrujenosti brez jasnih vzrokov,
• glavobolu,
• različnih živčnih motnjah,
• pri nespečnosti,
• menstrualnih težavah,
• pri depresiji.

Medena masaža kot terapija se priporoča enkrat na teden. Priporočljivih je pet masaž enkrat tedensko, potem petkrat, enkrat na 14 dni, nato enkrat mesečno. Po vsakem tretmaju klient ne sme 24 ur uporabiti kozmetičnih sredstev, ker so pore razširjene in koža voljna še bolj absorbirati snovi iz okolice.

UBI APIS IBI SALUS
(Tam, kjer so čebele, je zdravje)

Kontakt

Saška Lorber

Lenardonova ulica 12

2000 Maribor

Tel: 041-36-47-48

E-mail: naturopatija.amrit@gmail.com

Scroll to Top